Γεννητικοί Ακροχορδώνες (Θηλώματα)

Ορισμός

Οι ακροχορδώνες (θηλώματα) είναι συχνές, καλοήθεις, σαρκώδεις, βλατίδες που εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στον τράχηλο, και σε πτυχές του δέρματος.

Αίτια

Θηλώματα-1024x366

Ο αιτιοπαθογόνος ιός των γεννητικών ακροχοχορδώνων ονομάζεται ιός του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV). Οι ακροχόρδονες δεν εμφανίζονται πριν την ηλικία των 30 ετών και συνήθως είναι συχνότερα στις γυναίκες απ ότι στους άνδρες. Εμφανίζονται σε παχύσαρκα άτομα και οι βλάβες είναι ασυμπτωματικές εκτός και αν ο ασθενής τις πειράξει. Η κληρονομικότητα δεν παίζει κανένα λόγω σε αυτή τη νόσο ωστόσο υπάρχει οικογενής προδιάθεση.

Συμπτώματα

Οι βλάβες είναι επίπεδες ,μαλθακές, και εντοπίζονται στις μασχάλες, στον τράχηλο, στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να εντοπίζονται περιοφθαλμικά και να μοιάζουν με κοινές μυρμηγκιές. Χωρίς θεραπεία οι βλάβες επιμένουν εφ όρου ζωής. Συχνά επιβάλλεται η αφαίρεσή τους γιατί λόγω της θέσης εντόπισης μπορεί να τραυματιστούν, αν και μερικοί είναι ασυμπτωματικοί και πολλοί ασθενείς ζητούν την αφαίρεσή τους για καθαρά αισθητικούς λόγους. Όσων αφορά τα γεννητικά θηλώματα τα πράγμα δεν είναι τόσο απλά.Η πάθηση αυτή αποτελεί έναν τύπο σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) ή αλλιώς, σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΛ).

Ο HPV αναπτύσσεται καλά στη υγρή περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι ακροχορδώνες που εμφανίζονται στην εξωτερική όψη των γεννητικών οργάνων, είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι. Αποτελούν επηρμένες, στο χρώμα της σάρκας αλλοιώσεις κι εμφανίζονται μεμονωμένες ή κατά συστάδες. Αν ο ασθενής δε λάβει θεραπευτική αγωγή, οι ακροχορδώνες αναπτύσσονται ραγδαία, διαδίδονται σε μεγάλες μάζες στη γεννητική περιοχή, λαμβάνοντας μορφή κουνουπιδιού.

Υπάρχουν περισσότεροι από 70 διαφορετικοί τύποι HPV. Κάποιοι από αυτούς σχετίζονται με τους γεννητικούς ακροχορδώνες. Τέλος, κάποιοι τύποι ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου και του κόλπου.

Στις γυναίκες, ο HPV μπορεί να προσβάλλει τον κόλπο και τον τράχηλο.Τακτικά τεστ PAP είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό του HPV ή άλλων παθολογικών αλλοιώσεων, που ενδεχομένως συνδέονται με αυτόν τον ιό. Ο συνδυασμός παράλληλης λοίμωξης από τον HPV  και τον ιό του έρπη, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου.

Οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης γεννητικών ακροχορδώνες, καθώς κι άλλων επιπλοκών του HPV:

  • πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
  • άγνοια αν ο ερωτικός σας σύντροφος έχει προσβληθεί στο παρελθόν από κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο (ΣΜΝ)
  • ενεργή σεξουαλική ζωή από νεαρή ηλικία
  • κατανάλωση καπνού και αλκοόλ
  • το άγχος και παράλληλες ιογενής λοιμώξεις (όπως HIV ή έρπης).

Στη περίπτωση που ένα παιδί εμφανίσει γεννητικούς ακροχορδώνες, θα πρέπει να υποψιαστείτε και το ενδεχόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.

Σημεία και παρακλινικές εξετάσεις

Η εξέταση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε σημείο των οργάνων αναπαραγωγής, αλλοιώσεις στο χρώμα της σάρκας ή λευκές, επίπεδες ή επηρμένες, μεμονωμένες ή κατά συστάδες.

Θεραπεία

Τα γεννητικά θηλώματα χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από ειδικό.  ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ σκευάσματα χωρίς τη συνταγή ιατρού, τα οποία προφανώς ενδείκνυται για άλλους τύπους ακροχχορδώνων. Ο ιατρός σας ίσως επιλέξει τοπική αγωγή για την αντιμετώπιση των γεννητικών ακροχορδώνων είτε με φαρμακευτικές ουσίες στο ιατρείο του είτε με δερματικές αλοιφές, τις οποίες μπορείτε μόνοι σας κατ’ οίκον να χρησιμοποιήσετε σε ανάλογο δοσολογικό σχήμα.Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την κρυοχειρουργική, τον ηλεκτροκαυτηριασμό, τη θεραπεία με λέιζερ ή τη χειρουργική εκτομή τους.Εάν παρουσιάσετε γεννητικούς ακροχορδώνες, όλοι οι ερωτικοί σας σύντροφοι οφείλουν να εξεταστούν από ιατρό και να λάβουν την κατάλληλη αγωγή, σε περίπτωση που έχουν προσβληθεί.

Πρόληψη

Οι έφηβοι με ενεργή σεξουαλική ζωή, διατρέχουν μεγάλες πιθανότητες προσβολής HPV λοίμωξης κι οφείλουν να εξετάζονται τακτικά γι’ αυτό.Ένα νέο εμβόλιο, γνωστό με την ονομασία Gardasil, προσφέρει προφύλαξη ενάντια σε 4 τύπους HPV που είναι υπεύθυνοι για την πλειοψηφία των γεννητικών ακροχορδώνων και του κολπικού καρκίνου στις γυναίκες. Το εμβόλιο δίδεται σε 3 δόσεις. Συνίσταται σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 9 έως 26 ετών.