Τριχόπτωση στους Ενήλικες και στα Παιδιά

Η τριχόπτωση αποτελεί την απώλεια των τριχών οποιασδήποτε αιτιολογίας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και πιο συχνή είναι στους ενήλικες.

Στην παιδική ηλικία η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε αναιμία, σε μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής , σε συγγενείς διαταραχές της δομής της τρίχας, αλλά και σε γυροειδή αλωπεκία. Η αντιμετώπιση γίνεται μετά από την κλινική εικόνα και τον αντίστοιχο εργαστηριακό έλεγχο ανάλογα με την κλινική συμπτωματολογία.

Στους ενήλικες η αιτιολογία είναι όπως στα παιδιά. Επιπρόσθετα η κακοποίηση των τριχών κατά την περιποίηση τους(βαφές-πιστολάκι),η θυρεοειδοπάθεια, η λοχεία, αυστηρές δίαιτες, αποτελούν λόγους για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση.

Επίσης η ανδρογεννητική αλωπεκία (κοινώς φαλάκρα)που οφείλεται στην δράση των ανδρογόνων στους τριχικούς θυλάκους του τριχωτού της κεφαλής, εμφανίζεται τόσο σε άνδρες(συχνότερα) , όσο και σε γυναίκες, αλλά με διαφορετική κλινική εικόνα.

Portrait of a young woman brushing her hair --- Image by © A. Chederros/Onoky/Corbis

Το τριχοριζόγραμμα είναι η πλέον ειδική εξέταση που μελετά την αναλογία των αναγενών και των τελογενών τριχών.

Γίνεται με την απόσπαση 50 τριχών και στην συνέχεια τη μέτρηση του αριθμού των αναγενών και των τελογενών τριχών στο μικροσκόπιο.Η θεραπεία έγκειται  στην εξάλειψη των πιθανών υπευθύνων παραγόντων και στην επανέναρξη  του κύκλου ζωής των τριχών με χρήση τοπικών σκευασμάτων μινοξιδίλης κ αντιανδρογών.Η τριχόπτωση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την εμφάνιση της  ώστε να διατηρηθεί η τριχοφυία που προϋπήρχε.