
Ο δερματικός ακανθοκυτταρικός καρκίνος είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μετά το βασικοκυτταρικό και συναντάται κυρίως σε ανοιχτόχρωμα δέρματα, με ιστορικό σημαντικής έκθεσης στον ήλιο( συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σολάριουμ), σε ηλικιωμένους και σε ανοσοκατασταλμένους.
Μπορεί να αναπτυχθεί μετά από χρόνια, συνήθως επάνω σε άτονα έλκη,ουλές από εγκαύματα, ουλές από χρόνιο δισκοειδή λύκο, φυματιώδη λύκο, διαβρωτικό λειχήνα δακτύλων – βλεννογόνων.
Εντοπίζεται τόσο στο δέρμα (κεφάλι, κυρίως μύτη, αυτιά, μέτωπο, σαγόνι, μάγουλα, κροταφική χώρα, όσο και στους βλεννογόνους (κάτω χείλος – γλώσσα), στους βλεννογόνους τον γεννητικών οργάνων και τον πρωκτό.
Κλινικώς εμφανίζεται με τη μορφή ελκωμένου ογκιδίου. Έχει ανώμαλη επιφάνεια, χρώμα ερυθρό, είναι σκληρό, ανώδυνο ή ελαφρώς επώδυνο και αιμορραγεί εύκολα.
Η πρόγνωση είναι γενικώς καλύτερη για τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα που αναπτύσσονται σε ακτινικές υπερκερατώσεις και σχεδόν ποτέ δεν δίνουν μεταστάσεις σε σχέση με εκείνα που αναπτύσσονται στο υγιές δέρμα είτε σε άλλες βλάβες (εγκαύματα).
Θεραπεία
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και σολάριουμ. Χρήση αντιηλιακών και συχνή ανανέωση αυτών.
Χειρουργική εκτομή είναι η θεραπεία εκλογής!!!