Φθειρίαση Τριχωτού Κεφαλής (Ψείρες)

pseires_300_225Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι φθείρες μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά(σχολικής ηλικίας). Είναι ασύνηθες σε μωρά. Μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή και δεν ενοχοποιούνται για την μετάδοση άλλων ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ψείρες του κεφαλιού είναι άπτερα έντομα που προκαλούν ένα νόσημα με φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, (το οποίο αποζυμούν κάθε 3-6 ώρες) και συνήθως ζουν και γεννούν τα αβγά τους στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και λαιμού και πίσω από τα αυτιά. Οι φθείρες ζούν ένα μήνα περίπου και τα θηλυκά γεννούν 7-10 αυγά ημερησίως. Τα αυγά (οι κόνιδες)στερεώνονται στο σώμα της τρίχας. Τα περισσότερα άτομα παθαίνουν αλλεργία από τις ψείρες και τα αβγά τους και αυτό προκαλεί φαγούρα. Το ξύσιμο προκαλεί ερεθισμό του δέρματος με εκκρίσεις και λεπίδωση.

Δεν παθαίνουν αλλεργία από τις ψείρες όλα τα άτομα και πολλοί  μπορεί να έχουν ψείρες του κεφαλιού αλλά δεν έχουν φαγούρα ή άλλο σύμπτωμα για να γνωρίζουν για την παρουσία τους.psires

Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν μακριά απ’ το ανθρώπινο σώμα για πάνω από λίγα λεπτά της ώρας. Τα κορίτσια προσβάλλονται συχνότερα απ τα αγόρια και η μετάδοση γίνεται μέσω αντικειμένων, όπως καπέλα, βούρτσες, κορδέλες για τα μαλλιά και ακουστικά. Άτομα της μαύρης φυλής σπανίως μολύνονται.

Οι ψείρες δεν φαίνονται εύκολα, αλλά μπορείτε να δείτε τα αβγά τους κολλημένα στα μαλλιά.

Αντίθετα από τη πιτυρίδα, δεν μπορείτε να βγάλετε τα αβγά χτενίζοντάς τα με μια κανονική χτένα. Απαιτείται ειδικό χτενάκι.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ  – ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

psires2

  • Όλα τα επηρεασμένα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κάνουν τη θεραπεία για να προληφθεί περαιτέρω λοίμωξη μέσα στην οικογένεια.
  •  Δεν θα πρέπει να μοιράζονται χτένες, βούρτσες, καπέλα και κορδέλες κεφαλής. Οι βούρτσες και οι χτένες θα πρέπει να πλένονται με καυτό νερό  και να τις στεγνώνετε προσεκτικά.
  • Οι λοσιόν ή σαμπουάν για ψείρες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και να επαναλαμβάνονται μια εβδομάδα αργότερα.
  • Παρόλο τη θεραπεία το πρόβλημα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί αν έχουν παραμείνει μερικά ζωντανά αβγά πάνω στα μαλλιά. Θα πρέπει να ελέγχετε το παιδί κάθε εβδομάδα με την ίδια μέθοδο.
  • Υπάρχουν διάφορες λοσιόν ή σαμπουάν για τις ψείρες του κεφαλιού που πωλούνται στα φαρμακεία. Δεν είναι όλα κατάλληλα για μικρά παιδιά ή έγκυες γι αυτό θα πρέπει να το διευκρινίζετε στο φαρμακοποιό σας.
  • Η θεραπεία συνήθως χρειάζεται δυο επαναλήψεις με το παρασκεύασμα σε διάστημα επτά ημερών για να απομακρύνετε όλες τις ψείρες και τα αβγά από τα μαλλιά σας.