Έρπητας ζωστήρας (VZV)

Έρπητας ζωστήρας (VZV)

Ο ιός του έρπητα ζωστήρα είναι ο ίδιος με εκείνον της ανεμοβλογιάς γι αυτό και έχει διπλή ονομασία. Η ανεμοβλογιά με όλα τα γνωστά συμπτώματα είναι η μορφή της πρωτολοίμωξης από τον ιό ενώ ο ζωστήρας η μορφή υποτροπής. Η νόσος προσβάλλει εξίσου και τα δυο φύλα. Είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί ένα επώδυνο εξάνθημα,το οποίο εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με διαταραχές ή καταστολή του ανοσοποιητικού. Περίπου 10-20% των ανθρώπων που νόσησαν από ανεμοβλογιά,θα αναπτύξουν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μέσω της επανενεργοποίησης του ιού της ανεμοβλογιάς,έρπητα ζωστήρα.

 

Πρόδρομα συμπτώματα

Ο πόνος,το αίσθημα καύσους,ο κνησμός,το αίσθημα μουδιάσματος,η αυξημένη ευαισθησία της περιοχής είναι μερικά απ τα πρόδρομα συμπτώματα.Ο πόνος είναι συχνά διαξιφιστικός « σαν μαχαιριά». Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχουν γενικά συμπτώματα με πυρετό,κεφαλαλγία και κακουχία. Ακολουθεί η ανάπτυξη ερυθρότητας και φυσαλίδων και αργότερα μετατρέπονται σε φλύκταινες. Σε διάστημα λίγων ημερών (7-10ημέρες) οι φυσαλίδες μπορεί να σπάσουν δημιουργώντας κρούστες.

 

Επιπλοκές

Η συχνότερη και πολύ δυσάρεστη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία.Ο πόνος είναι εντονότατος,μη ελεγχόμενος με τα συνήθη αναλγητικά να μην βοηθάνε και πολύ.

 

Θεραπεία

  • Εμβολιασμός ανεμοβλογιάς-ζωστήρα ώστε να διατηρηθεί η ανοσία και να προληφθεί η επανενεργοποίηση του ιού.
  • Αναλγητικά για τον έλεγχο του πόνου.
  • Αντιικά φάρμακα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) έχουν καλά αποτελέσματα όταν χορηγηθούν εγκαίρως,δηλαδή τις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Εάν έχουν περάσει πάνω από 72 ώρες δεν έχει κανένα νόημα να χορηγηθούν.
  • Αναλγητικά φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου
  • Αντισηπτικά για την τοπική θεραπεία των διαβρώσεων.
  • Κορτικοστεροειδή έχουν χορηγηθεί με το σκεπτικό της πρόληψης της μεθερπητικής νευραλγίας, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσεως τους.

Σε επίμονες περιπτώσεις οι ασθενείς παραπέμπονται σε ιατρεία πόνου.