Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια ιογενής λοίμωξη κυρίως της παιδικής ηλικίας,αλλά αφορά και τους ενήλικες και οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Είναι πιο συχνή στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Μεταδίδεται δια της επαφής με το εξάνθημα,από άνθρωπο σε άνθρωπο,αλλά και με την σεξουαλική επαφή στους ενήλικες κυρίως όταν το εξάνθημα εντοπίζεται στις μηροβουβωνικές περιοχές.Στη συνέχεια ο ιός μεταδίδεται από το ίδιο το πάσχον άτομο με αυτενοφθαλμισμό. Στα παιδιά μεταδίδεται συχνά και από το νερό (κολυμβητηρίων-βρώμικο νερό). Αν και δεν θεωρείτε μια σοβαρή πάθηση,μπορεί να ταλαιπωρήσει για αρκετό διάστημα τον ασθενή.

Κλινική εικόνα

Οι δερματικές βλάβες είναι στρογγυλές ,μικρές στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρώς ρόδινες,διαμέτρου 3-6 χιλιοστά, με ομφαλωτό κέντρο και περιέχουν ένα παχύρευστο υλικό. Οι βλάβες συνήθως είναι διάσπαρτες αλλά μπορεί να είναι και ομαδοποιημένες. Η δερματοπάθεια αυτή μπορεί να έχει βαρύτερη μορφή σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Θεραπεία

Η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη και οι βλάβες αποδράμουν σε 3-6 μήνες,αλλά επειδή μεταδίδεται εύκολα καλό είναι να γίνεται θεραπεία.

  • Αφαίρεση της βλάβης και στη συνέχεια εφαρμογή βάμματος ιωδίου.
  • Κρυοθεραπεία
  • Ηλεκτροκαυτηριασμός