Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση χαρακτηρίζεται από κηλίδες και πλάκες υπό ή υπερχρωματικές και συνοδεύεται από επιφανειακή απολέπιση του δέρματος. Οφείλεται στο ζυμομύκητα Malassezia furfur, ο οποίος είναι φυσιολογικά παρών στην επιφάνεια του δέρματος κάθε ανθρώπου και ζει εκεί χωρίς να προκαλεί συνήθως κανένα πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η πάθηση δεν είναι μεταδοτική.
Σε υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία, τροπικά κλίματα αλλά και ενδογενείς παράγοντες (λιπαρό δέρμα, υπεριδρωσία, ανοσοκαταστολή) μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη της νόσου. Αγαπά ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα (18-45 ετών) και εντοπίζεται στους ώμους και το θώρακα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι κηλίδες αρχικά ρόδινου χρώματος αργότερα γίνονται σκουρόχρωμες και τελικά παίρνουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.
Είναι δυνατόν ο ίδιος ασθενής να εμφανίζει ποικιλοχρωμία των βλαβών που εξαρτάται από την έκθεση του στον ήλιο. Το εξάνθημα μπορεί να παρατηρηθεί για πρώτη φορά μετά την έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φως του ήλιου προκαλεί την παραγωγή χημικών ουσιών από τους ζυμομύκητες που επηρεάζουν τα μελανοκύτταρα του δέρματος (κύτταρα που παράγουν μελανίνη).
Ως αποτέλεσμα οι βλάβες δεν μαυρίζουν και έτσι το χρώμα μένει πιο ανοιχτόχρωμο από το περιβάλλον,υγιές δέρμα. Σε άτομα ανοιχτού χρώματος οι βλάβες φαίνονται σκουρότερες ενώ σε άτομα με σκούρο δέρμα που έχουν κάνει ηλιοθεραπεία το προσβεβλημένο δέρμα εμφανίζεται υποχρωμικό(pityriasis versicolor alba). Νόσημα αθώο,ενοχλητικό όμως από αισθητικής άποψης και με συχνές υποτροπές.

Θεραπεία

  • Τοπικά αντιμυκητιασικά σαμπουάν, λοσιόν, κρέμες.
  • Και ενημέρωση του ασθενούς για τη φυσιολογική αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος ότι θα διαρκέσει μερικούς μήνες.