Χλαμύδια

 Ορισμός

Τα χλαμύδια είναι μια λοίμωξη που  προκαλείται από  το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή.

 Αίτια

Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε άτομα με έντονη σεξουαλική ζωή καθώς και άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Συμπτώματα

Σχεδόν 1 στους 4 άνδρες με χλαμύδια, δε παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Στους άνδρες,  τα χλαμύδια προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γονόρροιας.

chlamydia-1728x800_c

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Εκκρίσεις από το πέος
  • Ευαισθησία ή άλγος των όρχεων
  • Άλγος ορθού ή απώλεια κοπράνων

Στις γυναίκες η πάθηση συνήθως είναι ασυμπτωματική αλλά σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή βλεννοπυώδους τραχηλίτιδας, αυξημένων κολπικών υγρών και δυσουρίας. Ορισμένες ασθενείς παρουσιάζουν άλγος υπογαστρίου, αιμορραγία μετά την επαφή, αίσθημα καύσους κατά την ούρηση, κολπικές εκκρίσεις, άλγος ορθού. Αρκετές γυναίκες αναπτύσσουν στειρότητα ή έκτοπη κύηση ως αποτέλεσμα της λοίμωξης.

Διάγνωση

Για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει να γίνει λήψη υλικού των εκκρίσεων της ουρήθρας στους άνδρες ή του κόλπου στις γυναίκες(καλλιέργεια). Εάν ένα άτομο έχει και πρωκτικές σεξουαλικές επαφές, ίσως χρειαστεί και λήψη υλικού από τις πρωκτικές εκκρίσεις.

Πρόγνωση – Πρόληψη

Είναι πολύ πιθανόν η λοίμωξη από χλαμύδια να συνοδεύεται κι από γονόρροια ή σύφιλη, γι’ αυτό και θεωρείται σκόπιμο στην περίπτωση της διαπίστωσης μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, να γίνεται έλεγχος και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης πρέπει να εξετάζονται κι όλοι οι ερωτικοί σύντροφοι για χλαμύδια.

Οι ερωτικοί σύντροφοι οφείλουν κι αυτοί να προσέρχονται παράλληλα για εξέταση και θεραπεία, διότι μπορεί να αποτελέσουν πηγή επαναμόλυσης και διάδοσης της νόσου. Αφορά κυρίως άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή  με τον πάσχοντα τις τελευταίες 60 ημέρες. Δεν αναπτύσσεται ανοσία μετά τη λοίμωξη, γι΄ αυτό κι ένα άτομο μπορεί επανειλλημένα να προσβληθεί από τη λοίμωξη.

Η συχνή χρήση προφυλακτικού καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση θα μειώσουν τα κρούσματα της συγκεκριμένης λοίμωξης.

Οι γυναίκες με νέο ερωτικό σύντροφο ή πολλούς ερωτικούς συντρόφους καλό θα ήταν να κάνουν ετήσιο ιατρικό έλεγχο καθώς  και να εξετάζονται συχνά για ανεύρεση χλαμυδίων στον οργανισμό.

Θεραπεία

Η επικρατέστερη θεραπευτική αγωγή για τη χλαμύδια, περιλαμβάνει τη χρήση κατάλληλων αντιβιοτικών σκευασμάτων όπως: τετρακυκλίνες, αζιθρομυκίνη ή ερυθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε επαναληπτικό εργαστηριακό έλεγχο μετά το πέρας της θεραπείας με δοξυκυκλίνη ή αζιθρομυκίνη, εκτός αν τα συμπτώματα επιμένουν ή υπάρχει υποψία επαναμόλυνσης.

Επανέλεγχος του ασθενούς απαιτείται στις παρακάτω περιπτώσεις :

  • Επαναμόλυνση
  • Ασυμπτωματική λοίμωξη
  • Επιμονή των συμπτωμάτων
  • Μη συνεργάσιμος ασθενής
  • Κύηση